NBB District Delft  


Cursussen Spelverbetering najaar 2014 afgelopen.

Negentig mensen hebben in de afgelopen maanden enthousiast hun kennis van het spel verdiept.
Een volle bak en dat met slechts ?n mail!

Ons district kent vele duizenden actieve bridgers, die spelen op tientallen verenigingen.
Ze spelen doordeweeks op vaste tijdstippen, op hun eigen niveau en vooral voor de gezelligheid. 
Allemaal hebben ze ooit eens bridge geleerd. Ze hebben een cursus gevolgd, van ?Start tot finish? of de ?AVRO bridgecursus?, onwaarschijnlijk populair in die tijd,  of zijn in de praktijk geschoold door familie of vrienden. Het geleerde is echter weggezakt, afspraken over bieden, af- en tegenspelen zijn verwaterd. Ze staan stil in hun ontwikkeling. Toch willen velen een stap zetten, promotie maken naar een hogere lijn, deelnemen aan een drive en ook eens een prijsje winnen. Want, al staat gezelligheid voorop, het is en blijft een spelletje, dat uitdaagt en de winnaarsmentaliteit uiteindelijk bij iedereen prikkelt.

We spelen daarop in, door korte cursussen die bestaan uit 3 modules van 3 uur aan te bieden voor de meer en minder ervaren bridger tegen een redelijk prijs, overzichtelijk en betaalbaar. Op deze wijze hopen we dat het district in breedte sterker wordt.
De cursussen worden verzorgd door gediplomeerde leraren, met langjarige ervaring in het geven van bridge lessen.

De lessen zijn maatwerk, afgestemd op de groep. Dankbaar wordt  gebruik gemaakt van materiaal ontwikkeld door de Bond. De onderwerpen die aan bod kwamen waren voor de minder ervaren bridger onder meer de 4e kleur, kaartwaardering, signaleren, reverse en veilige speelwijzen en voor de meer ervaren bridger, Multi, Niemeijer, controle biedingen en RKC Blackwood.

Een module bestaat uit theorie, quizzen, spelen en huiswerk. Na afloop worden de spellen en de sheets en aanvullende relevante informatie digitaal verspreid.  

Het is bedoeling om in het voorjaar 2015 opnieuw cursussen te plannen. Dan  kunnen de deelnemers kiezen uit diverse logisch bij elkaar passende onderwerpen, zoals de sterke 2 klaveren, Multi, Muiderberg en verdediging tegen Multi en Muiderberg of diverse doubletten, zoals, het strafdoublet, het informatiedoublet, het heropeningsdoublet en het negatieve doublet. Ook wordt nagedacht over 3 modules waarin louter (geselecteerde)spellen worden gespeeld, waarna de bieding, de uitkomst en het tegen en afspel besproken wordt. De ervaring leert dat de basale kennis van het bieden, uitkomen, af- en tegenspelen weggezakt is, waardoor de stap naar uitbreiding van de biedafspraken eigenlijk niet goed gezet kan worden. Geavanceerde biedafspsraken vraagt om een degelijke af en tegenspel techniek.

De cursussen zijn een plezier om te geven. De deelnemers zijn enthousiast en leergierig (zie de foto?s hieronder, klik voor een grotere versie) .
De lessen zijn interactief en de docenten worden overstelpt met vragen.

Hans Nijssen
Coördinator onderwijs NBB district Delft
11 december 2104