Weer doorbieden na denkpauze

             NBB District Delft  


Weer doorbieden na denkpauze

Paren op clubniveau 1-ste/2-de klasse.

Deler: W

Kw:  NS

     

 

 

OOST:

 852
 K
 AKQT95
 JT5
 

 

biedverloop

Toelichting alerts,  denkpauzes, etc.

west

noord

oost

zuid

  pas

  1♣

(S) 2 

  2

 1♣ = minstens 3-krt ;  (S) 2 = 11 t/m 15 punten en minstens een 6-kaart.

  ..... pas

  pas

  3

pas

 ....... pas  = onbetwiste denkpauze en dan pas.

  pas

  3

  Pas

Pas

 (S) = stopkaartje.

  pas

 

 

 

 Tafelresultaat : 3 - 2

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Probleemstelling:

Mag Oost nog  bieden na lange denkpauze van West.  Onder voorbehoud gespeeld en arbiter na afloop erbij geroepen, die na inzage van de Oost hand  besliste dat 3  geoorloofd was. Argument was dat het een heel fraaie 6 kaart was, met een singleton en in een niet kwetsbare positie.
Ik vind echter dat Oost nu na de denkpauze toch met minder risico kan bieden en ik voel mij  als NZ-partij benadeeld. Wat zou u beslissen ?

Antwoord:

De Oostspeler heeft met (Stop) 2 de Oosthand volgens het OW-biedsysteem prima verteld. Het beloofd een goede  6-krt met 11 t/m 15 punten. Hiermee is Oost  in principe uitgeboden.
Het denken van West en dan passen is een ongeoorloofde inlichting (OI, art 26B) waarvan Oost geen gebruik mag maken. Oost mag nu alleen biedingen doen die na een vlotte pas van West door andere Oost spelers in grote meerderheid gedaan zouden worden. En daar hoort 3 niet bij. Passen met de Oosthand is een redelijk alternatief zoals dat heet en Oost had moeten passen.
Het bieden van 3 is dus een overtreding. Als het bieden van 3 niet gezien moet worden als een dwaas bod (en daar soepel mee omgaan, omdat NZ geen overtreders zijn) dan moet er gekeken worden of door het bieden van 3voor NZ nadeel ontstaan is. Dat is hier geval, want als er geen 3 geboden was dan had Zuid 2 gespeeld en was dan 1 down gegaan i.p.v. nu 2 down.

Ik zou het resultaat stellen op 2 - 1.