NBB District Delft  


Probleemstelling

Ik speelde met een invalster en sprak met haar bij een volgbod de weak jump af. De openaar Zuid biedt 1♠ en ik als West volg met 3♣ (een zeskaart en 6 tot 9 punten). Partner Oost alerteert mijn 3♣-bod en geeft als antwoord op vragen wat 3♣ betekent  dat het een ghestem-bod is en minstens een 5-kaart ♥ en een 5-kaart ♦ aangeeft.  Noord biedt nu 4♣.

 Nadat door de 3 volgende spelers (Oost, Zuid en West) gepast is, corrigeer ik de uitleg van mijn partner voordat er uitgekomen is.
Toen werd de arbiter erbij gehaald en die vond dat ik niet mocht corrigeren en 4♣ moest laten spelen.
Is dat juist? Volgens mij niet. 

Ik zou het 4♣- bod van de tegenpartij terug laten nemen. Noord mag dan passen, doubleren of een bod doen.
Als Noord besluit te passen dan mag zijn partner Zuid gebruik maken van de ingetrokken 4♣-bod als informatie en bijv. Sans bieden of alsnog doubleren.
 Graag je mening?

 Antwoord

 Tegenspelers mogen de verkeerde uitleg van hun partner tijdens of voor het spelen NIET corrigeren.
Zie art 75B3 (ARTIKEL 75 Foutieve uitleg of foutieve bieding) die als volg luidt:
De partner van de speler mag tijdens het bieden niets doen om diens foutieve uitleg te corrigeren; als hij nadien tegenspeler wordt, moet hij na afloop van het spel de wedstrijdleider ontbieden en de uitleg verbeteren. Als de partner van de speler leider of blinde wordt, moet hij de wedstrijdleider na de afsluitende pas ontbieden en de foutieve uitleg verbeteren.”
Dus als tegenspeler in 4
mag je de verkeerde uitleg zoals de WL vertelde NIET corrigeren wat je met de beste bedoelingen wel gedaan hebt.
Na afloop moet de WL bepalen of de tegenspelers nadeel van de verkeerde uitleg gehad hebben en dat achteraf alsnog corrigeren volgens artikel 12.