NBB District Delft  


Verkeerde claim nonchalant spelen

Parenwedstrijd.

Deler: Zuid

 

Kw: Niemand

 A H

 9 4 3 2

 H 4 2

 6 5 4 3

 

 V B T 2

 V 7 6 5

 5

 T 9 8

  9 8 4

  B T 8

  B 9 8 6

  A 7 2

 

 7 6 3

 A H

 A V T 7 3

 H V B

 

 

biedverloop

Toelichting alerts,  denkpauzes, etc.

west

noord

oost

zuid

 

 

 

  1

 

  pas

  1

  pas

  2 SA

 

  pas

 3 SA

  pas

 pas

 

  pas

 

 

 

 

 Probleemstelling:

Er  wordt als volgt gespeeld :
1-ste slag : 
V, ♠H, ♠4 en ♠3.
2-de slag  :  ♣3, ♣ 2, ♣B en ♣8
3-de slag  :  ♣H, ♣ 9, ♣4 en ♣A
4-de slag  : 
8, ♠6, ♠2 en ♠A

Nu zegt de leider Zuid dat hij nog 1 slag gaat afstaan. En als het stil blijft laat Zuid zijn hand zien en zegt 2 schoppen-slagen, 2 hartenslagen, 5 Ru-slagen en 2 Klaverslagen te gaan maken en 2+2+5+2 = 11 slagen. Hier is Oost niet tevreden mee, want Oost meent van zijn   B 9 8 6  nog 1 slag te gaan maken.

Zuid zegt dat hij natuurlijk eerst  V en daarna  H zal spelen en dan zal zuid uiteraard zien dat Oost  B x x x  heeft en dan zal Zuid  B er uit snijden.

De geroepen WL vindt het betoog van Zuid logisch en bepaald het resultaat op 3SA +2 (dus 11 slagen voor NZ).

Ik vind dit niet ok, wat zou jij beslissen. 

Antwoord: 

De spelregels bepalen dat een speler die claimt en geen duidelijke speelwijze aangeeft geacht wordt nonchalant (dus minder oplettend) te spelen. Zuid heeft geen speelwijze aangegeven dan mag Zuid nu niet ineens een speelwijze gaan aangeven waarbij er in dit geval rekening gehouden gaat worden met een  B 9 8 6 zitsel bij de Oost-speler.Zuid zou best eerst  H kunnen spelen en daarna  V en als dat gebeurt dan kan Zuid niet meer naar de Noord-hand om  B er uit te snijden. Dat hoort bij nonchalant spelen lijkt mij.Dus Zuid mag nu geen speelwijze gaan toepassen die rekening houdt met de speciale zitsel van  B 9 8 6 bij Oost. 

De WL moet OW 1 Ruitenslag geven en dan zal Oost als deze aan slag komt Sch naspelen. Uiteindelijk maken NZ dan 3SA C met 2 Sch-slagen, 2 Ha-slagen, 3 Ru-slagen en 2 Kl-slagen.

Het resultaat moet gesteld worden op 3SA C