NBB District Delft  


Te weinig kaarten in een hand

Probleemstelling:

Bieden en kaartverdeling is niet echt relevant denk ik. Contract is 4te spelen door Noord. Butlertelling. Er wordt ♣A gestart.
In de ?n voor laatste slag wordt de arbiter geroepen omdat Noord nog 1 kaart in de hand had en de overige spelers ieder twee. Noord verklaart dat zij aan het begin van het spel zeker 13 kaarten in de handen had. Tijdens het spelen heeft de leidster Noord ♠A uit haar hand gespeeld en toen is met ♠A een  tweede schoppenkaart  meegespeeld (de kaarten plakten). Niemand heeft gezien dat er twee kaarten aan elkaar vastgeplakt zaten dat ze dus als 1 kaart gespeeld heeft. Dat was de bewering. 

De arbiter besloot een arbitrale score te geven van 60/40%, dus -3 imps voor NZ en +3 Imps voor OW.
Wat bij de arbiter meespeelde in zijn beslissing was:

De vraag is of dit nu een slechte beslissing was en of de reglementen in deze situatie voorzien.  

Antwoord: 

Er staat nergens in spelregels beschreven wat je voor scores moet geven als men op een club alleen meespelende WL's heeft en die geen tijd hebben of het spel waar het omgaat nog moeten spelen.

Ik denk dat men dan een andere arbiter in de zaal het probleem moet laten oplossen.
Als er geen andere arbiter beschikbaar is dan toch als WL (ook al moet men het spel nog spelen) na moet gaan wat er gebeurd is , kaarten van Noord zo nodig bekijken (slag voor slag naspelen) om vast te stellen waar er eventueel 2 kaarten teveel gespeeld zijn. En daarmee artikel 67 toepassen. Het geven van +3/-3 is niet goed.

Als je als WL dit spel dan niet meer goed kunt spelen dan op dit spel of G+ aan beide partijen (waaronder de WL) geven die dit spel niet meer kunnen spelen. Mogelijk kan de WL het spel nog spelen (alhoewel weten dat men in 4 zit en ook nog weten welk paar dit kontrakt geboden heeft is informatie die snel tot problemen aanleiding kan geven).

Maar strafscores geven vanwege het feit dat de WL dit niet kan bekijken lijkt mij onwenselijk. Als Noord inderdaad met 13 kaarten begonnen is dan kun je Noord ook een straf geven i.v.m. niet tellen van de kaarten.