NBB District Delft  


score gezien voor het spelen

Club in distrikt.

Deler: W

 

Kw: -

♠ AKJ

765

T976

♣ AQ9

 

♠ 984

Q94

Q8

♣ KT743

♠ 752

HJT

K52

♣ J652

 

♠ QT63

A832

AJ43

♣ 8

 

 

biedverloop

Toelichting

west

noord

oost

zuid

 pas

 1

 pas

 1♠

 

 pas

 1SA

 pas

 2

 

 pas

 2♠?

 

 

 

 

 

 

 

 

Probleemstelling:

Op het moment dat we willen starten met de tweede ronde constateert Noord dat het scorekastje (bridgemate) van de vorige ronde nog niet is afgesloten en dat men kan zien dat  in de eerste ronde op dit spel 2♠ contract gespeeld en gemaakt was. Noord deelt dit ook met de anderen aan tafel. Wat te doen met deze informatie?  

De arbiter aan tafel gevraagd. Deze laat het spel spelen en wil mede op basis van de rest van de resultaten (is 2♠ wel/geen aannemelijk contract?)  later op de avond tot een eindbeoordeling komen. Uiteindelijk laat hij het contract staan. Enerzijds kan ik me voorstellen dat 2♠ in een 4-3fit een keuze is, die je hier als speler kunt maken. Anderzijds is hierna op andere B- tafels door NZ of een Sans contract of  2 gespeeld. En niemand zat  in een ♠-contract. Ook in de A-lijn zat iedereen in SA of ruiten. Uiteindelijk leverde dit OW een nul op. Op basis van de andere tafels zou ik zelf het resultaat niet laten staan. Mogelijk hebben OW toch nadeel ondervonden van de vooraf  bekende informatie. En voor dit nadeel zou ik willen corrigeren door beide paren een arbitrale score toe te kennen op dit spel. Ik ben nieuwsgierig of mijn opvatting hierover klopt?

Antwoord:

Als de WL geroepen wordt voordat men het spel voor de tweede keer gaat spelen dan moet dit spel aan die tafel geannuleerd worden. Lijkt mij moeilijk om het spel nog te laten spelen. Zo'n spel is NIET meer aan die tafel te spelen.

Beslissing :

1. Beide paren een G+ geven (betekent: 60% en zo nodig meer dan 60% als die betreffende paren over de rest van de spellen gemiddeld op die avond meer dan 60% scoren [zie artikel 12 van de spelregels])

2. De paren die dit spel daarvoor gespeeld hebben minimaal een waarschuwing geven dat men de bridgemate goed moet afsluiten alvorens te wisselen  en anders een straf van bijv. 25% van de top op een spel geven. Zie wedstrijdreglement art. 23.