Hoe lang de kleur doorspelen

             NBB District Delft  


Hoe lang de kleur doorspelen

Probleemstelling:

Er ligt ♦AHVBxx in de dummy. De leider heeft  ♦2 en ♦3 in zijn hand. Hij speelt ♦2 uit zijn hand en zegt speel maar af. Nu blijkt een tegenstander ♦10xxxx te hebben.
Zijn al de ♦-kaarten uit de dummy gespeeld of niet en waar staat dat in het boekje?

Antwoord:

De leider heeft gezegd "speel maar af". Dan bedoelt de leider  van boven af, dus eerst ♦A, dan ♦H  enz.

In principe mag de leider na iedere slag beslissen om toch maar te stoppen met het spelen van de Ruitenkleur. De leider heeft immers niet gezegd hoe lang dat moet doorgaan.

Je mag van de leider verwachten dat hij de ♦-kaarten een beetje nonchalant afspeelt, maar je mag niet verwachten dat de leider dwaas of onlogisch gaat spelen. Als ♦A gespeeld is dan ziet de leider dat de Ruitens niet lopen , misschien zelfs pas na ♦H (ikzelf  denk meteen na ♦A en dat zelfs bij nonchalant spelen) en dan kan de leider besluiten om anders te spelen. Daarvoor is het nodig om het hele spel te kennen.

Nu de vraag waar het in de spelregels staat : Dit voorbeeld staat nergens zo. Het is wel een '"heel klein beetje" te vergelijken met claimen. De leider bedoelde zeer waarschijnlijk dat hij alle ruitens kon gaan maken en dat gaat nu gezien de verdeling niet op en dan doe je wat er in zo'n geval bij claimen ook gebeurt (zie voetnoten op blz. 83 en 84, waarbij eigenlijk bedoeld wordt dat er geen onlogische of dwaze speelwijze van de leider verwacht mag worden).