hoe antwoord geven op vraag om uitleg bod

             NBB District Delft  


hoe antwoord geven op vraag om uitleg bod

biedverloop

Toelichting

west

noord

oost

zuid

 

  1SA

 Pas

  2SA *

   *= een alert, niet gevraagd naar betekenis van  2SA

  pas

 3♣ **

 

 

  **= een alert en nu gevraagd naar de betekenis van 3♣

Probleemstelling:

2SA is gealerteerd door Noord en West heeft niet gevraagd naar de betekenis daarvan. (Het betekent transfer voor ruiten). Daarna 3♣* door Noord  (gealerteerd door Zuid)
Oost vraagt nu aan Zuid wat 3♣ van Noord  betekent. Moet Zuid nu zeggen dat dit een transferweigering is of dient Zuid formeel te antwoorden dat Oost dan eerst aan Noord  moet vragen wat 2SA betekent? 

Antwoord: 

In artikel 20F van de spelregels staat als eerste zin :
'"Tijdens het bieden en vóór de afsluitende pas mag iedere speler verzoeken om een volledige uitleg van het voorafgaande bieden van de tegenstanders maar alleen als hij aan de beurt is om te bieden"
Oost is blijkbaar aan de beurt om te bieden en mag vragen stellen over alle voorgaande biedingen van de tegenpartij. Nergens staat dat Oost dan verplicht is om uitleg te vragen naar alle voorgaande biedingen van de tegenpartij. Oost mag rustig vragen stellen over de biedingen waarin Oost geinteresseerd is.
De vraag van Oost is legitiem en daar moet Zuid antwoord op geven en alles vertellen van wat zo'n bod van 3♣ qua afspraak inhoudt  (waarschijnlijk zoiets als minstens een 3-kaart met minstens een tophonneur in )
En Zuid moet beslist niet aan Oost zeggen dat Oost eerst aan Noord moet vragen wat 2SA betekent.