NBB District Delft  


Aas vergeten

 

Probleemstelling:

Ik wil graag je mening over onderstaande situatie.
Afgelopen bridgeavond werd ik bij tafel 2 in de derde ronde geroepen. Op spel 8 was daar rondgepast. Bij het napraten bleek Noord een aas over het hoofd te hebben gezien. Hij had anders zeker geopend. OW voelde zich daardoor benadeeld, want het was nu voor hen een nul. Aan het eind van de avond bleek dat deze rondpas voor NZ 100 % bleef en voor OW dus een nul.
Hoewel je in deze situatie niet echt kan spreken van een overtreding, is het dan toch mogelijk om een arbitrale score toe te kennen volgens art. 12 en zo ja, welke?

Antwoord:

Bij spel 8 is West de dealer. Noord heeft niet goed opgelet en een biedfout gemaakt, doordat hij/zij een Aas over het hoofd gezien heeft. Zoiets kan een keertje gebeuren en als het niet expres gedaan is dan blijft het tafelresultaat staan. NZ  hebben in dit geval geluk gehad. Er is niets in artikel 12 waarmee je kunt veranderen als dit gewoon zoals je schrijft een eenmalige vergissing is wat ik aanneem.
Als NZ nu 100% krijgen is dat prima en als ze 0% hadden gekregen dan was dat ook prima geweest. Wij kunnen en mogen niks veranderen.