NBB District Delft  


Voldongen verzaking

Club uit district Delft.

Probleemstelling:

Ik heb even een vraagje. Het is geen echt probleem maar ik wil het toch graag even weten. De biedingen zijn voorbij en we zijn al aan het spelen.
Het contract is 4 klaveren voor Noord /Zuid, wij zelf spelen Oost/West. Ik ben West. Van de troef heb ik Kl A en Kl H en de Kl 9. Eerder in het spel heb ik met de Kl 9 kunnen kopen. Nu wordt er door Noord met een harten uitgekomen en ik koop hem met de Kl H, maar kom vervolgens wel met een kleine harten terug, dom dom…ik heb verder geen kaarten om slagen te maken behalve de Aas (Kl A) en de Koning (Kl H) van de troef (Kl). Kost mij deze misstap dan twee slagen…..?

Antwoord

Uit je verhaal begrijp ik dat de tegenpartij (in dit geval Noord) een harten voorspeelde en dat jij een harten had , maar dat je met troef H (Klaveren) introefde (dus verzaakt) en vervolgens zelf weer een harten voorspeelde (dan wordt de verzaking voldongen). Sitautie is dan :

1. De vezaking is VOLDONGEN (artikel 63).

2. Er moet dan doorgespeeld worden en na afloop zal je partij (OW) neem ik aan nog één of meer slagen maken.

3. volgens artikel 64A1 moet je dan als verzaker de verzakende slag die jij met Kl H gemaakt hebt afstaan. Omdat jullie daarna nog slagen hebben gemaakt moet er nog één slag afgestaan worden.

Dus jullie moeten in ieder geval 2 slagen afstaan. Ik neem aan dat artikel 64C niet van toepassing is want anders kunnen dat er meer worden. Maar dat komt zelden voor.