Warning: include(/incl/imail.php): failed to open stream: No such file or directory in /home/vhosts/nbbdelft.nl/httpdocs/Arbitrage/vergissen bij het bieden.htm on line 21

Warning: include(/incl/imail.php): failed to open stream: No such file or directory in /home/vhosts/nbbdelft.nl/httpdocs/Arbitrage/vergissen bij het bieden.htm on line 21

Warning: include(): Failed opening '/incl/imail.php' for inclusion (include_path='.:/usr/share/pear') in /home/vhosts/nbbdelft.nl/httpdocs/Arbitrage/vergissen bij het bieden.htm on line 21

             NBB District Delft  


vergissen bij het bieden 

Parenwedstrijd club distrikt Delft

Deler: N) 

Kw: OW

♠ 8
♥ B 5 4
♦ V T 8 7 3
♣ V B 5 4

 

♠  H T 5 3 2
♥  V T 9
♦  4 2
♣  H 8 3

♠ A B
♥ A 8 7 6
♦ A H B 9 6
♣ A 2

 

♠  V 9 7 6 4
♥  H 3 2
♦  5
♣ T 9 7 6

 

 

biedverloop

Toelichting

west

noord

oost

zuid

 

 Pas

2 SA

Pas

 

 3

Pas

3

Pas

 3 = Niemeijer, 3 = 4 kaart hoog

 3

 Pas

3 SA

Pas

 3 = 4 kaart schoppen

 Pas

 Pas

 

 

Er is gealerteerd volgens de regels.

Probleemstelling:

West realiseerde zich na het bieden van 3 Kl dat zij beter  3 Ha (Jacoby) had kunnen bieden. Dat zou dan een transfer naar 3♠ betekent hebben. Zij heeft dat aan tafel niet laten merken.
Uitkomst van de Zuid-speler was nu ♠ 4.
Resultaat voor OW: 3SA +2.
Zuid maakt nu bezwaar omdat zij niet met schoppen uitgekomen zou zijn, als zij geweten had dat west 5 schoppen had  en geen 4.
Het spel is 4 keer gespeeld. Twee keer door west met als resultaat 3Sa +1 en twee keer door oost met als resultaat 3Sa +1 en 3 Sa +2.
Volgens mij is een biedfout maken geen overtreding; je partner wordt ook op het verkeerde been gezet.
Moet de arbiter in dit geval de score van 3SA +2 wijzigen in 3 SA +1? En op grond van welk artikel uit het spelregelboekje?

Antwoord: 

Partners mogen zich vergissen of bewust afwijken van gemaakte afspraken mits partner dat ook niet weet (art 40C).

Het moet natuurlijk geen gewoonte worden om zich zo te vergissen (dus zo’n vergissing moet heel zelden, bijv. 1 keer in de 4 maanden voorkomen als men iedere week een avondje speelt), maar ik neem aan dat men zich met Jacoby normaal gesproken niet zal vergissen.

Er is dan geen reden voor korrektie. Dus score (tafelresultaat) van 3SA+2 gewoon laten staan.