NBB District Delft  


Kaarten laten zien in slag 12

Probleemstelling:

Ik zou je graag iets willen voorleggen als dat mag.
In een spel met nog 2 slagen te gaan en waarin Noord leider is in 3SA speelt West die in de 12-de slag aan slag is een vrije ♠10  voor.

Noord speelt ♣10 bij en Oost laat zijn nu zijn twee laatste kaarten zien (dat zijn ♥H en ♣H) en zegt tegen zijn partner "Je maakt het me wel moeilijk", waarna hij ♥H bijspeelt. Hierna speelt West in de dertiende slag een kleine klaveren. Deze slag is voor  Oost met ♣H. Nu roept Noord de arbiter en maakt bezwaar tegen de keuze van Oost.

Deze arbitrage is opgelost met de vaststelling dat Oost op basis van een eigen keuze ♥H in het twaalfde slag gespeeld heeft.
Uiteraard heb ik Oost wel aangesproken op zijn gedrag en het verder daarbij gelaten als arbiter.
Heb ik hier de juiste rechtzetting gedaan?

Antwoord:

Jij hebt natuurlijk nagetrokken dat West zich niet bemoeid heeft met de keuze van Oost.
En dan heb je het volgens mij prima gedaan.

Je zou Oost kunnen waarschuwen dat je de twee kaarten van Oost stafkaarten zou maken als je twijfelde of er wel of geen overleg geweest was tussen Oost en West en in dat geval  zou de leider mogen bepalen welke kaart in de 12-de slag door Oost gespeeld moest worden.
Dus Oost moet zulke dingen niet doen.