NBB District Delft  


Informatie over bieden en spelen

Probleemstelling:

Ik heb een brandende vraag.
Zowel uitkomsten als signaleren wordt heel vaak niet volgens de beschrijving op de systeemkaart gedaan.
Als je daar naar vraagt dan krijg je als antwoord dat ze de tegenpartij niet willen informeren over welke kaarten ze hebben.
 
Vb : Men speelt hoog/laag bijspelen als een afsignaal  Gisteren werd een kleur met de 8 afgesignaleerd, terwijl dit aan was.
Ik kan nog vele voorbeelden noemen.
 
Een teamgenoot zegt na afloop dat ze jaren met een partner heeft gespeeld die Nederlands kampioen 'false cards' spelen was.
Blijkbaar mag dit toch ? Hoe vaak mag dit of is dit niet juist? Zijn vermelding van uitkomsten en bijspelen slechts een indicatie hoe je het wel eens speelt?

Antwoord:

Bridge moet men met open vizier spelen. Je tegenstanders moeten weten wat de biedingen betekenen en ook bij het tegenspelen moet de tegenpartij weten wat de afspraken zijn. Hiervoor is artikel 40 bedoeld. Als spelers een systeemkaart geven waarop staat hoe of men biedt en speelt dan moeten de spelers zich daaraan houden. Als men daarvan afwijkt mag partner dat evenals de tegenpartij daar niets van afweten en anders is er sprake van geen volledige informatie naar de tegenpartij (door mij vaak genoemd “full disclosure”). Bij nadeel voor de tegenpartij zal er een correctie op het resultaat volgen en mogelijk straf voor de overtreders.
 
Dus als antwoord op uw vragen :

  1. Blijkbaar mag dit toch ?  
    Antwoord: Ik begrijp niet waar u dat “blijkbaar” vandaan haalt.  Het mag niet (zie ook punt 2 hieronder).  Los van eventuele correcties verziekt men het bridgen door zulke zaken.
  2. Hoe vaak mag dit of is dit niet juist? 
    Antwoord: Je mag alleen afwijken als je partner dat ook niet weet. Dus laten wij zeggen eens op de 200 spellen (dus 1 keer in de 2 maanden als je iedere week met die partner één avond van 24 spellen speelt) en dan neem ik aan dat de partner dat dan ook niet weet of vermoedt dat je afwijkt.
  3. Zijn vermelding van uitkomsten en bijspelen slechts een indicatie hoe je het wel eens speelt ?  
    Antwoord: Nee het is geen indicatie maar leidend (artikel 40 van de spelregels).
Er bestaat geen Nederlands kampioen “false cards” in bridge . Dat moet vast een ander spel geweest zijn waarbij men geen artikel 40 van de spelregels zoals in bridge als basis voor “Full disclosure” heeft.
Verder wil ik er op wijzen dat je als tegenspelers vooral in de eerste 7 slagen aan partner signalen geeft