NBB District Delft  


Harten bod niet gezien

biedverloop

Toelichting

west

noord

oost

zuid

  1 1 1  
WL !        

Probleemstelling:  

Dealer (Noord) opent 1 . De volgende speler biedt 1 . Partner van dealer (Zuid) ziet dat bod niet en biedt ook 1 . Arbitrage!  Het 1-bod van Zuid wordt door West niet geaccepteerd.

Als arbiter kan ik geen bod bedenken wat in de buurt komt van een vergelijkbare voldoende bieding voor Zuid. Betekent dat dat de opener Noord  nu moet passen op iedere bieding die Zuid als vervanging  nu doet?

Antwoord:  

De arbiter moet natuurlijk uitzoeken waarom Zuid 1 geboden heeft. Ik neem aan dat zuid het 1 -bod van Oost niet gezien had. In ieder geval ga ik bij het beantwoorden van je vraag daarvan uit.

Ja , je moet artikel 27 van onvoldoende bod toepassen. Het 1 -bod van Zuid betekende waarschijnlijk gewoon een hartenkaart. Als het onvoldoende bod van 1 verbeterd kan worden door een bieding die ook de -kleur aangeeft (dat heet dan “een vergelijkbare bieding “, artikel 23) dan zou het bieden in principe door kunnen gaan. Maar zo’n bod zal wel niet bestaan en dan gaat het onvoldoende 1-bod van Zuid weg en moet  Zuid z’n bod vervangen door een voldoende bod naar eigen keuze of passen. Een Doublet mag niet. En daarna moet z’n partner (Noord) in dit spel bij het verder bieden passen.

En als Oost of West leider in dit spel zouden worden dan zal aan de Noord-speler volgens art 26B een voorspeelstraf gegeven worden voor de 1-ste keer dat Noord moet voorspelen. En dan is er nog sprake van ongeoorloofde informatie vanwege het ingetrokken 1 -bod waar de Noordspeler GEEN gebruik van maken.